Studio Heron logo
Studio HERON d.o.o.
Razvoj, proizvodnja softvera, poslovne usluge
+385 35 442 523
info@studioheron.hr
HelpDesk

HeRPuS Općenito

Projektiranje informacijskih sustava ( ERP )
Studio HERON-ov HeRPuS je puno više od nekog softvera koji ćete naručiti i dobiti na CD-u ili skinuti OnLine , instalirati ga i odmah početi koristiti za najosnovnije operativne poslove. Studio HERON-ov HeRPuS se ne instalira na klasičan način, on se implementira u svakom najmanjem dijelu i prilagođava okolini u koju je došao i tu okolinu dovodi u savršeni red standardizirajući svaki i najsitniji postupak i proceduru.

Da bi implementacija ERP sustava uspjela morate imati lokalnu ili distribuiranu računalnu mrežu stolnih i /ili prijenosnih računala, tableta, pametnih telefona i slično. Morate imati jasno definiranu mapu procesa u tvrtci sa precizno definiranim svakim dokumentom, svakim događajem i svakim radnim mjestom koje je nužno informatizirati. Zapravo, gotovo da je teško i zamisliti nešto što se u tvrtci događa a da ne trebate informatizirati.
Stotine sitnih dnevnih poslova i procedura treba identificirati, fino podesiti dokumente i događaje u HeRPuS NG ERP sustavu i educirati korisnike kako evidentirati dokumente i događaje.

Vrlo često je potrebno koristiti puno starih podataka, čistiti ih i mijenjati uključujući često zastarjele knjigovodstvene sustave koji evidentiraju tek osnovne informacije potrebne zakonodavcu bez ili s vrlo malo analitičkog praćenja.

HeRPuS NG je sustav koji omogućava neograničen broj analitičkih i podanalitičkih praćenja koja se automatizirano sinhroniziraju s financijskim knjigovodstvom bez ikakvih ograničenja. Za ovo je vrlo često potrebna temeljita promjena kontnog plana i razrada bilance.
Ali zato analize koje proizlaze iz ovakvih evidencija poduzetniku omogućavaju praćenje troškova u trenutku nastajanja i fino podešava tvrtku u hodu, dok s klasičnim knjigovodstvom tek kada dobijete izvještaje možete konstatirati što se dogodilo i pokušati poduzeti nekakve korektivne aktivnosti za koje je često prekasno.

 

Proces implementacije najčešće traje mjesecima ili duže. Sve košta puno više ne samo zato što je softver sam po sebi vrijedniji, nego je zapravo najveća vrijednost stručna konzultantska pomoć u mapiranju procesa, edukacija ključnih i krajnjih korisnika zahtjeva, velike količine utrošenog vremena iskusnih profesionalaca koji poznaju jednako dobro informatičke tehnologije i poslovne procese u raznim djelatnostima.

 

Kada razmišljate o kupovini ili promjeni softvera morate odmah odlučiti želite li stvarno ozbiljno rješenje => ERP sustav ili samo malo moderniji alat nego ste imali do sada.

 

Da bi odlučili da vam je ERP potreban morate biti svjesni da imate problem. Dakle, ako niste došli do razine da shvatite kako vaša tvrtka ne posluje punim plućima tada ERP nije za vas. Može biti da vam se čini kako tvrtka posluje sjajno, ali je pravo pitanje je koliko bi poslovali bolje da imate ERP sustav ? Ako imate dobar jedan ili više godišnjih ugovora ne znači da poslujete dobro. Kada takvi ugovori možda nestanu ubrzo će se ugasiti i vaš uspjeh.

 

Uobičajeno se softverom tvrtke smatraju programi za fakturiranje, izradu ponuda, primki, otpremnica, kalkulacija i vođenje knjigovodstva. I onda su se devedesetih pojavili neki novi mladi ljudi koji su se počeli „razmetati“ s frazama poput:

 

ERP software : Enterprise Resource Planning  = Upravljanje resursima tvrtke.

CRM software : Customer relationship management = Upravljanje odnosima s kupcima

MIS software :  Manufacturing Integrated System = Integrirani sustav proizvodnje


Postoje i brojne druge definicije i razne podvarijante poput CRM B2B, CRM B2C, CCRM, SaaS CRM Software,

 

 

Studio HERON-ov HeRPUS NG ubraja se u kategoriju softvera koji su CRM, ERP a u nekim modulima se može poistovjetiti i s MIS sustavima.

 

Ali idemo prvo objasniti što je što :

 

ERP izvorno engleski „Enterprise Resource Planning“ doslovno bi se moglo prevesti kao : „Upravljanje resursima tvrtke“.

HeRPuS kao moderan ERP sustav kroz jednu aplikaciju vodi računa o svim resursima tvrtke kao što su zalihe, potraživanja,

upravljanje ljudskim resursima, proizvodnjom, prodajom….

HeRPuS ERP sustav koristeći jedinstveni alat HD dokumenata sustavno bilježi sve i najmanje procese i postupke ( ili kako mi kažemo događaje ) odmah u trenutku kada su nastali. Kao posljedicu na kraju HeRPuS ERP ima brojna poslovna izvješća i naravno robno-materijalno i financijsko knjigovodstvo koje se odvija negdje u pozadini po unaprijed definiranim modelima.


Treba uočiti bitnu razliku između ERP i knjigovodstvenog softvera :  Standardni knjigovodstveni softveri samo evidentiraju događaje naknadno kada su se već dogodili dok ERP sustav sveobuhvatno prati događaje u realnom vremenu jednom na mjestu nastanka.

 

HeRPuS NG nije klasični modularni sustav. On se doslovno gradi kod vas slaganjem dokumenata koji se kroz postavke, dodatno pisane dodatke , posebne forme unosa , pregleda ili izvješća … kreira zajedno s vama i u skladu s vašim potrebama a u cilju unaprijeđenja prije svega poslovnog sustava kojemu je temelj suvremeno informatičko programsko rješenje.

Od definiranih dokumenata gradi se strogo definirani poslovni tijek s jasnim pravima i međukoracima onoliko koliko je potrebno u konkretnom opisivanju procesa na najjednostavniji ali najučinkovitiji način, jednim unosom na mjestu nastanka a dostupnošću u istom trenutku po nastanku.

 

Opisivanjem poslovnih procesa dokumentima i događajima isti se mogu definirati da se odvijaju potpuno automatski ili ih korisnik može provocirati sam.

Ne postoje apsolutno nikakva ograničenja.

 

Na taj način HeRPus HD (sa drugim funkcionalnostima -  ne uobičajenim standardnim modulima) HeRPuS NG je u svemu poseban ERP sustav koji osim što koristi najsuvremeniju informatičku tehnologiju postaje nerazdvojni dio tehnoloških i drugih poslovnih procesa unutar poslovnog sustava. Postaje njegova najveća vrijednost koja spaja ljude i procese u timove i jedinstvenu poslovnu cjelinu.

 

Da li je Studio HERON-ov HeRPuS NG istovremeno i CRM sustav, dakle „sustav za upravljanje odnosima s kupcima“ ? Naravno, zato što su odnosi s kupcima ( ali i dobavljačima ) jedan od sastavnih dijelova svakog ERP sustava a u
HeRPUS-u je doslovno neraskidiva cijelina i isprepleten kroz brojne dokumente, događaje i poslovne procedure.

 

Kako to radi HeRPuS ? HeRPuS ima definirane dokumente kao što su ugovori, komercijalni uvjeti, cjenici ( kunski i po raznim valutama ), obavijesti o promjeni cijene, akcije, ocjene kupca, itd... Sustav automatizirano prepoznaje svakog pojedinačnog kupca i vodi računa da mu osigura ugovorenu cijenu i rokove, posebne višestruke popuste po raznim kriterijima , kao i akcijske cijene. Sve ovo vrijedi kako za kupca tako i vezano uz pojedine artikle i /ili usluge. Jednako tako su važni krediti ili limiti na koje ima pravo svaki pojedini kupac a ovisno o njegovom trenutnom zaduženju i ugovoru koji je važeći. Isti se mogu naknadno odobriti od ovlaštene osobe na višoj razini.

Operater doslovno u veleprodaji ili na običnoj POS blagajni ne mora uopće razmišljati niti o cijeni niti o uvjetima prodaje. O svemu brine sustav koji je kvalitetno prethodno „nahranjen“ podacima u komercijali.

Praćenjem kupca kroz određeno vrijeme kupcu se daje ocjena koja utječe na njegov budući odnos s vama.

 

A sada malo o MIS sustavima i da li li postoji Studio HERON-ov HeRPuS MIS podsustav, dakle „integrirani sustav proizvodnje“?
Još negdje 92. godine počeli smo proizvoditi sustave u kojima su na PC računalo bili povezani uređaji : kolska vaga, vaga za primjese, analizator vlage žitarica GAC II, te display za korisnike. Sustav je automatizirano na osnovu odvaga i analiza u realnom vremenu pravio obračun prijema koji uzima u obzir brojne parametre: bruto i tara odvage sirove kulture, odvagu primjesa, vlagu i hektolitar i tako izračunavao količinu svedenu na standard i odmah korisniku koji je npr dovezao pšenicu na velikom displayu pokazivao količinu, cijenu i iznos novca koji će mu biti isplaćen. Prvi takvi sustavi instalirani su u Požegi i Bjelovaru.

Drugi takav sustav je automatizirano primanje izmjerene potrošnje vode putem GSM i radio uređaja postavljenih u zgradama i prijenosnim računalima koje koristi jednim dijelom i naš Vodovod u Slavonskom Brodu.

 

Budućnost MIS funkcionalnosti Studio HeRoN vidi u povezivanju sa strojevima u proizvodnji brojanjem proizvedenih komada, mjerenjem vremena za izradu ili montažu pojedinih pozicija , automatiziranim vaganjem i slično. Najnoviji primjer je preuzimanje podataka automatizirane betonare direktno u ERP sustav s razduženjem repromaterijala, zaduženjem i razduženjem gotovih proizvoda raznih tipova betona.

Studio HERON zahvaljujući dobroj inžinjerskoj kadrovskoj strukturi ima i iskustva i znanja za najsloženije ovakve sustave.

Studio Heron je tvrtka specijalizirana za projektiranje, izradu i uvođenje softwarea u poslovne sustave, pomoć pri uvođenju i održavanju ISO 9000 standardizacije poslovanja, usluge savjetovanja u poslovnim procesima i informatici.
Naš najvažniji proizvod HeRPuS NG (HeRon Poslovno upravljački Sustavi) je dokazani proizvod koji cjelovito rješava informatizaciju u svim segmentima poslovanja.

http://www.trivoo.net
Microsoft Partner - Silver Software Development
© 2023 - Studio HERON d.o.o.